מהו המעמד של נישואים אזרחיים בישראל?
מהם נישואים אזרחיים?
בישראל התנהל לאורך תקופה של שנים ארוכות מאבק עיקש בין חלקים שונים בעם בדבר הזכות להינשא בנישואים אזרחיים. מאידך, ככל שהזמן עובר נראה כי מתגבשת הסכמה בדבר הנחיצות של נישואים אזרחיים בישראל ולו מהטעם הפשוט שהאלטרנטיבה הקיימת בה זוגות רבים אינם מתחתנים כלל ומסתפקים במעמד של "ידועים בציבור" מטריד קבוצות רבות בעם - הן חילוניות והן דתיות, ואם כך, השאלה הפכה רק להיות שאלה של זמן. נכון להיום עדיין ניתן לראות ישראלים רבים הבוחרים להתחתן בחו"ל בנישואים אזרחיים. חלקם עושים זאת מתוך בחירה וחלקם מכיוון שזו הדרך היחידה העומדת לרשותם לצורך הסדרת מעמדם החוקי כזוג נשוי. נשאלת השאלה: זוגות שבחרו להינשא בדרך זו - מה יהיה מעמדם עם שובם לארץ והאם יוכלו להתגרש בארץ - או בחו"ל אם חלילה יזדקקו לכך? על שאלות אלו ועוד ננסה להשיב במאמר זה.
נישואים אזרחיים בישראל - האם קיים דבר כזה? |
הזוג התחתן לפי החוק? רק אסמכתא רשמית מהמדינה בה נערך הטקס תעגן את הנישואין הללו בחוק. בשובו לישראל על הזוג לגשת למשרד הפנים ולהציג תעודת נישואין או אסמכתא רשמית אחרת. ללא פעולות אלו לא תוכל המדינה להכיר בזוג כזוג נשוי. בנוסף, כדאי לדעת כי כל הכללים והחוקים של המדינה בה נערכים הנישואים חלים על טקס הנישואין האזרחי בחו"ל. לכל מדינה החוקים שלה וכדאי להכירם לפני שמגיע היום המיוחל - אישורים, מסמכים, יש הרבה פרטים שטוב להכיר מראש.
כל זוג יכול להחליט לערוך נישואים אזרחיים מסיבותיו שלו: חלק מהזוגות מתנגדים למוסד הרבנות, ואילו זוגות אחרים נאלצים לעיתים להתחתן באופן אזרחי בגלל שאחד/ת מבני הזוג אינם משתייכים ליהדות. גם מצבים של "פסולי חיתון" כגון מקרה שבו גרושה וכהן רוצים להתחתן או במקרה של נישואים בקרב הקהילה הגאה – בכל המקרים הללו לא ניתן להתחתן בחתונה דתית רגילה ויש צורך בפתרונות אחרים כשהפופולרי מבין כולם הינו חתונה אזרחית בחו"ל המקנה לזוג מעמד של זוג נשוי עם שובו לארץ.
בטרם אורזים מזוודה וטסים להתחתן בקפריסין, צכ'יה וכו', כדי לערוך התייעצות כלשהי עם עורך דין המתמחה בתחום של נישואים אזרחיים בישראל. ההתייעצות חשוב כדי שלא תפספסו אף שלב בתהליך. עליכם לדעת במדויק לאילו רשויות יש לפנות, כיצד להתנהל במדינה בה בכוונתכם להינשא, חשוב גם להבין אילו מסמכים יש להביא עימכם בחזרה לארץ.
לאחר נישואים אזרחיים - מעמד בני זוג עם חזרתם לישראל
ניתן לומר באופן וודאי כי זוגות שנישאו באופן אזרחי בחו"ל מוכרים מבחינת הרשויות בישראל כזוג נשוי. תוקף הנישואין מעוגן בהסכם בינלאומי שישראל חתומה עליו כמו גם מתוקף הסמכויות וההחלטות שהתקבלו ע"י בית המשפט העליון. זוגות שהתחתנו ברבנות וזוגות שהתחתנו בקפריסין זכאי לאותם תנאים כזוג נשוי, כולל הטבות בלקיחת משכנתא, יכולת לשנות את הסטטוס בתעודת הזהות וכו'.
בהנחה ששני בני הזוג יהודיים אזי אין חשש לממזרות שכן רישום הילדים כיהודים (בעקבות האם) יתבצע כרגיל ללא התייחסות לשאלה האם הזוג נישא בטקס דתי או באופן אזרחי.
הליכי גירושין של זוגות שנישאו בטקס אזרחי
כאן ישנו קושי מסוים כיוון שהדרך המקובלת לגירושין בישראל עוברת דרך הרבנות. אך קיימת גם האפשרות לזוגות שהתחתנו בחו"ל בטקס אזרחי, לבצע את הגירושין גם כן בחו"ל. לא מדובר בהליך פשוט או קצר אך כך או כך הליכי גירושין אינם נוטים להיות קלים. במידה ואכן אתם מתמודדים עם גירושין לאחר טקס נישואין אזרחי, כמעט שאין מנוס מלשכור עורך דין המתמצא בכללי הנישואין והגירושין. הקושי הרב הנובע מכך לשכל מדינה ישנם חוקים ספציפיים לה, שיש להכיר היטב כשמחליטים או כאשר נאלצים לעבור הליכים אלו.
תגובות
הוסף רשומת תגובה